Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

27 Haziran 2016 Pazartesi

Sporda cinsiyet ayrımı - Bölüm 1

  Herkese merhabalar,

 Yazımızın konusunu gördüğünüz üzere Ülkemizdeki duruma göre genel spor branşları üzerine bir yazı olacak. Sadece bisiklet veya voleybol değil çünkü tek pencereden bakarsak, olayın objektifliği kalmayacak. Objektif yazının yanında on küsur senelik kendi gözlemimi de paylaşacağım.

 Bu yazıyı ne zamandır hazırlamak istiyordum ama bugün gördüğüm tweet yüzünden ve daha önceleri de etkinliklerine katıldığımdan dolayı sanırım yazma vakti gelmiş. Maddelere ayırır gibi yazacağım ve açıklamasını yapacağım belki daha anlaşılabilir olur.

 Öncelikle çıkış noktasındaki tweet "Yanılmıyorsam bu sene 5 veya 6.'sı düzenlenen ve kadınların oluşturduğu bir etkinlik" Açıklama olarak kadın turu olduğu ve erkeklerin bu etkinliğe "Kesin katılıyorum" Demesiymiş. 

 Süslü kadınlar bisiklet turunu İstanbul'da ilk kim organize ettiyse onu gerçekten kutluyorum çünkü daha önce böyle bir açıklama yapmayıp, erkekler de bizi trafikteki güvenli sürüş için yanımızda ve arkamızda eşlik edebilir diye güzel bir açıklama yapmıştı. Bazen tabi yolun durumuna göre sürüş içerisinde aralara da girildiği oldu ve benim kendi kulaklarımla duyduğum " Ya abiiii yaaaa bu kadın etkinliğiiiii erkekler de gelmiş, anlamadım" bir de bunu baya sitemkar olarak söylemişti.

Objektif yorum: Tur için ne belirtildiyse ve açıklama yapıldıysa, bunu suistimal edenler olduysa haklılar.

Kişisel yorum: Bu kadar büyütülmemesi ve insanların birbiriyle konuşarak iletişime geçebildiğini düşünürsek, aksi bir şeyde bu güzelde dile getirilmeli, söylenmeli. Söylenmiyorsa, bunu neden dile getiremediğinizi kendinize sorun.

 Şimdi Twitter'da 160 karakter kullanabiliyorsunuz ve bazı şeyleri tam olarak anlatamıyorsunuz. Ülkenin bulunduğu durum, birinci derecede yaşanmışlıklar (tecrübe) vs. sizi bu yorumu yazdırmaya itmiş olabilir ama bisiklet üzerinde insanların daha çok keyif aldığı ulaşım aracı vs. adına siz ne derseniz diyin, bunun üzerinden böyle şeyler yapmak gerçekten üzücü.
 Ben şimdi bu açıklamayı fesat birinin empatisini yaparak yorumluyorum;

 "Kadınlar turu varmış, ooo biz de katılalım. Belki bir şeyler yakalarız, düşürürüz"

 Böyle bir şey olmuşsa ve bu gibi duruma/durumlara benzer bir çekincelik varsa etkinlik veya web sitesinde güzel dille belirtilmeli. Televizyon, radyo, gazete, dergi, internet, internet reklamları, youtube videoları ... O kadar çok kanaldan insanların birbirleri içinde bölünmesi gerektiğini pompalayan çalışmalar var ki hepsini izleyince insanlar bırak cinsiyetçiliği, birbirinden nefret eder hale geldi. E tabi hergün çay ve kahvenizi alıp bu haberlerle yatıp, kalkıyorsanız normal. Tabi bunun yanında görmezden gelinmeyecek ciddi şeyler de var. Uygun dille tepkinizi gösterir, hayatınıza devam edersiniz.
  
 Bu arada bu yazıyı hazırlarken kendileri Sıkça Sorulan Sorular bölümünde şu madde var:

*Tura şık bir kıyafetle gelme ve ön planda olmamak kaydıyla erkekler de gelebilir. Ancak turun bir kadın etkinliği olduğu unutulmamalıdır.

 İki yoruma da bakıyorum ama sadece bakıyorum. Bir anlam veya başka bir şey çıkartmayı da düşünmüyorum.



 Zaten sosyal mecranın bir kullanım kılavuzu olmadığı için herkesin de tepkileri farklı oluyor.

İki teker, gidon, zincir,pedal... Ne ağzı var, ne de dili. Siz nereye isterseniz oraya götürüyor...

Ne siyasete bulaştırılsın
Ne de böyle garip işlere

İnanın daha aklı başındaki insanlar bu hareketlere anlam veremiyorlar. Bu yazının birinci bölümü, ikinci bölümde genel olarak aile yapısı, branşlara göre objektif ve kişisel yorumlar ve neden cinsiyet ayrımı olabiliyor, onu yazacağım.

İki tekerle kalın, hoşçakalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder